Kış Aylarında Artan Göz Kuruluğu
Kış aylarında göz kuruluğu, iç ve dış faktörlerin etkisi ile daha da artar.
Kış mevsiminde havanın daha soğuk ve kuru olması, iç mekanlardaki ısıtma sistemlerinin çalışmasıyla birlikte ortamdaki nem oranının azalması, gözlerin nem dengesinin bozulmasına ve göz kuruluğu semptomlarının ortaya çıkmasına yol açar .
Göz kuruluğunun kış aylarında artmasına yol açan faktörler :
- Soğuk rüzgarlar, kar ve buz gibi dış ortam etkenleri gözlerin nem seviyelerini düşürebilir.
- Kapalı mekanlarda kullanılan ısıtma sistemleri, havanın nemini azaltabilir ve iç mekanlardaki nem seviyelerini düşürebilir.
- Soğuk hava koşullarında, birçok insan daha az su içme eğilimindedir. Bu da vücudun genel olarak nem seviyelerini etkileyebilir.
- Kış aylarında, insanlar genellikle daha fazla zamanlarını kapalı mekanlarda geçirirler ve bilgisayar, telefon gibi ekranlara daha fazla maruz kalırlar. Bu da göz kuruluğu riskini artırabilir.
Göz kuruluğunu azaltmak için ;
- Nemlendirici göz damlaları kullanmak,
- İç mekanlardaki nem seviyelerini artırmak için nemlendiriciler kullanmak,
- Bol su içmek ve
- Gözleri dış etkenlerden korumak önemlidir.
Kuru göz oluşumu sadece dış etkenlere bağlı değildir.
Oto-immun hastalıklar, Sjögren gibi göz yaşı bezinin tutulumuna bağlı olarak göz yaşı bezinin göz yaşı üretemediği hastalıklar grubudur. Bu hastalıklarda göz yaşı miktarı 5 mm altındadır ve Kuru Göz Sendromu gelişir.
Göz kuruluğunun şiddetli olduğu durumlarda göz doktorunuza gitmeyi ihmal etmeyiniz. Mutlak yıllık detaylı göz muayenesi yaptırınız. Göz muayenelerinde kuru gözün erken dönemde tespit edilmesi ve erken dönemde başlayan tedavi ile bu durumun kronikleşmesini önlemek çok önemlidir.