Miyop ve Miyop Astigmat Tedavisinde Flepsiz Lazer Smile Lazer
SMILE LAZER YÖNTEMİNE GELENE KADAR,
GÖZ LAZER CERRAHİSİNİN VE TEKNİKLERİNİN,
GELİŞMESİ VE EVRİMİ ..
1950'i, yıllarda kontakt lenslerin gelişimine kadar, gözlükler yedi yüzyıl, kırma kusurları düzeltmenin tek yolu olmuştur. Gözlüğe alternatif , kontakt lensler sonrası , son 25 yıldır lazer cihazları ve cerrahi tekniklerinin hızla gelişmesi Lazer Cerrahisini gözlük ve kontakt lense alternatif bir tedavi haline getirmiştir.
İlk olarak 80’li yıllarda gözün ön yüzeyi olan kornea tabakasına, saat kadranı hizalarında elmas bıçaklar ile çizikler atılarak kesi yapılmaya başlandı. RK (Radyal Keratotomi) adını alan bu teknik ile korneanın düzleşmesi sağlanarak, miyopik kırma kusurları tedavi edildi. Bu yöntem halk arasında ''göz çizdirme’’olarak bilinir. Ve hala bir çok hasta gözümü çizecekmisiniz , diye sorar. RK yönteminde, zaman içinde yüksek numaralı hastalarda , hızlı bir şekilde numaraların geri gelmesi ve bu kornea üzerindeki çiziklere bağlı gece görüşte bozulma problemleri gibi yan etkiler sebebiyle bu teknoloji yerine bilim adamları başka arayışlara giriştiler.
80’li yıllar sonrasında bilim adamlarının yoğun çalışmaları sonucunda Excimer Lazer cihazlarının geliştirilmesi ile , PRK yöntemi , RK ‘nın yerini aldı. PRK (Fotorefraktif keratotomi ) , korneanın lazer ile düzleştirilmesi esasına dayanır. ABD’de 1995 yılında FDA onayı almıştır. PRK yöntemini hala ve daha yüzeyde çalışıldığı için yüksek numaralarda ,numaranın geri gelme ihtimali daha yüksek, kullanabiliyoruz ama daha ağrılı ve korneanın yüzeyinde haze/leke ) bırakma ihtimali daha yüksek bir teknik.
LASİK YÖNTEMİ = FLEPLİ LAZER YÖNTEMİ
Excimer lazer cerrahisi cihazları ile birlikte korneanın yüzeyinden bir kapak (flep) kaldırma cihazlarının da gelişmesi ile göz Lazer Cerrahisi teknikleri de gelişti .Lasik yönteminde PRK’daki korneanın epitelini sıyırmak yerine yüzeyinden kesi yapılarak bir flep oluşturulması ve Excimer lazer ile ablasyon yapılması yani korneanın traşlanarak yeniden şekil rilmesi esasına dayanır. İlk önceleri korneadan flep oluşturmak için bıçak (mekanik keratom) kullanılıyorken daha sonra Femtosaniye lazerlerin gelişmesi ile kornea yüzeyinden bıçaksız olarak lazerle flep oluşturulmaya başlandı. Bıçakla yapılan lazerde flebin parçalı kesilmesi ki bu durumda lazer yapılması mümkün değildir, korneanın düzgün bir şekilde iyileşmesi için 3 ila 6 altı ay beklenmesini gerekir. Düzgün bir kornea iyileşmesi olursa eğer ikinci kez bıçakla kesi yapılarak flep oluşturulabilir. Ayrıca göze uygulanan mekanik keratom (bıçak) göze uyguladığı yaklaşık 160 milimetre civalık basınç ile göz kan akımını bozarak emboli ve görme kayıplarına yol açabilir.
Bu sebeple Femtosaniye lazerler hızlı bir şekilde bıçak (Mekanik Keratomların ) yerini aldı. Femtosaniye lazerler (bıçaksız lazer) adını aldı. Femtosaniye lazerle bıçaksız flep oluşumunda lazer yarıda kalsa bile kaldığı yerden devam ederek sorunsuz bir şekilde flep oluşumu tamamlanır. Dolayısı ile lazerin flep oluşum kısmında bir sorunla karşılaşılmaz. Femtosaniye lazerle korneadan flep oluşumunda göze uygulanan basınç 40 milimetre civalık bir basınç olup , mekanik keratomla kıyaslandığında gözü ne kadar daha az riske ettiğini görüyoruz. Femtosaniye lazer ile flep oluşturup, Excimer lazerle numaranın tedavi edilmesi ise iLasik adını alır.
SMILE LAZER YÖNTEMİ =FLEPSİZ LAZER YÖNTEMİ
Femtosaniye lazerle artık gözün ön yüzeyi korneadan flep oluşturmadan sadece 3 mm’lik aralıktan girilir.
Bu teknikte Excimer lazer kullanılmaz .
Tüm aşamalar Femtosaniye lazerle yapılır.
SMILE yöntemi; Femtosaniye lazer ile numaraya sebep olan dokunun çıkarılması esasına dayanır.
Smile yöntemi ;
- Kuru göze sebep olmaması ,
- Yüksek numaralara yapılabilmesi,
- İnce kornealara da yapılabilmesi,
- Korneanın daha alt tabakasında çalışıldığı için korneanın mukavemetini zayıflatmaması,
- Korneanın biyomekanik yapısını bozmaması ,
- Femtosaniye lazerle, lentikül oluşturma aşamasında göze sadece 20-30 milimetre civa baskı uygulaması sebebi ile
- Smile yönteminde ,flep olmadığı için flep komplikasyonu olmaması sebebi ile .. Parçalı flep oluşumu, flepte kırışıklık, flep altında partikül kalması gibi
- Ve numaranın Excimer lazer ile traşlanması yerine numaraya sebep olan dokunun çıkarılması sebebiyle (numara geri gelme olasılığı neredeyse yoktur. )
Bu saydığımız sebepler , Smile teknolojisinin diğer yöntemlere göre ne kadar üstün olduğunu gözler önüne seriyor.
Bilgisayarların ,cep telefonlarının ilk kullanılmaya başladığı dönemden bugünkü geldiğimiz duruma bakarsak artık cebimizde hem telefon hem de bilgisayarımız var. Yaşamımız konforumuz kolaylaştı, her an her bilgiye ulaşmak , banka işlemleri gibi işlemlerimizi her an yapmak , telefonumuzla sosyal medya ile bağlantımızı kurmak gibi , gibi..
Artık Göz lazer cerrahisi teknolojisinde gelişmeler, cihazların ve cerrahi tekniklerin bugünkü geldiği noktada uygulamanın son derece konforlu , göz dokusunu koruyucu ve uygulamanın risklerini minimalize edici olmasını sağlamıştır.
Ülkemizde göz lazer cerrahisi gelişmeleri yurt dışını çok yakından takip ederek gelişti, ülkemizde Smile lazer cerrahisi yurt dışı ile eş zamanlı olarak uygulanmaya başlanmıştır. Smile lazer cerrahisi Antalya ve hatta Akdeniz bölgesinde sadece Talya tıp merkezinde uygulanmaktadır. Lazer cerrahisi olmaya karar veren kişilere yapılacak teknolojiyi sorgulamalarını tavsiye ederiz.
Sağlıcakla ve gülen gözlerle kalmanız dileğiyle...