YAPAY MAVİ IŞIK VE SİRKADİYEN RİTM
Dijital ekranlardaki mavi ışık maruziyetinin gözümüze ve vücudumuza etkilerini ve sebepleri ile ile ilgili bir yazı paylaşmak istiyorum.
Mavi ışıktan korkar olduk . Ama yaşam için doğal mavi ışığa ihtiyacımız var. Doğal mavi ışık Güneş ve mavi gökyüzü . Teknolojinin gelişmesi ile bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler, televizyonlar gibi led ekranların yaydığı yapay mavi ışık da hayatımıza girdi. Peki yaşamımız için gerekli doğal mavi ışığın aksine yapay mavi ışık bize nasıl zarar veriyor?
Bu konuya açıklık getirebilmek için vücudumuzun Biyolojik bir ritminin olduğunu bilmek gerekiyor. Farkında değiliz ama her gün bu biyolojik ritm ile sabah kalkıyor ve akşam yatıyoruz. Dünyanın kendi etrafında 24 saatlik süren bir gün döngüsü olduğu gibi bu gün döngüsünde bizim vücudumuzun biyolojik döngüsü gün içindeki biyokimyasal, fizyolojik ve davranışsal ritimlerin tekrar edilmesi olarak devam etmektedir.
Biyolojik ritm eşittir Sirkadiyen ritm ; Sabah 6 gibi böbrek üstü bezinden salına Kortizol ile kan basıncımız artar ve bir enerji ile uyanırız. Öğlene doğru kendimizi daha aktif hissederiz. Öğlen 12 ile öğleden sonraki süreçte en aktif ve en koordine olduğumuz zamanlar. Akşam üzeri 6 ya doğru vücut ısımız artar. Akşam 6 dan sonra kan basıncımız düşer.Akşam 9-11 arası Melatonin salgısı artar. Akşam 11 den sabah saat 5 e kadar melatoninin en aktif salındığı ve derin uykuda olduğumuz zamandır. Bu aralıkta vücut ısısı düşer. Sbaha karşı salınan Kortizon salınımı ile yeni bir güne başladığımız sirkadiyen ritm başlar . Biyolojik ritm dediğimiz bu süreçte vücudumuzda biyokimyasal, fizyolojik ve davranışsal ritmler devam eder.