Blog Sayfa 5
Kirpik diplerine kaşıntı, pullanma, kirpiklerde dökülme
Göz sağlığı denince göz kapağı derisi ve kirpik diplerinin sağlığı da önemlidir. Kirpik dibi iltihabına Blefarit denir. Kirpik diplerinde kronik kaşıntı , pullanma ve kirpiklerde dökülme ile seyreder.
İki tiptir ; bir tipi mikrobik Stafilakoklara bağlı , diğer tipi seboreik tip kirpik diplerindeki yağ metabolizması bozukluğuna bağlıdır .
Kirpik dibi hijyeni çok önemlidir . Blefarit hastalığı kroniktir , kirpik dibi iltihabı yanı sıra konjuktiva da tutulur ve blefarit ile birlikte kuru göz de görülebilir .
Sebebe yönelik tedavinin düzenlenmesi ,kirpik hijyenini sağlayan dezenfektan şampuanlar ve sıcak kompress uygulamalar zaman zaman alevlenen kirpik dibi iltihabının kronikleşmesini önler .
Bulaşıcı Göz İltihabı tehlikeli midir ?
Gözün konjuktiva tabakasının özellikle Adenoviruslere bağlı olarak iltihaplanması ,bulaşıcılığının yüksek olması ve iyileşme sürecinin 2-3 haftayı bulması bazı hastalarda ise bir kaç ayı bulması sebebiyle tedavinin erken dönemde başlanması hem hastalığın alevlenmesinin baskılanması hem de bulaşıcılığın önlenmesi açısından önemlidir. Bazı dönemlerde virüsün hastalık yapma gücü yüksek , kişinin immun direnci düşük ise konjuktivit ağır seyreder, virüsün hastalık yapma gücü zayıf ise konjuktivit daha kısa sürede iyileşir. Hastalık gözlerde batma, sulanma, kızarıklık ve özellikle sabahları kirpiklerin birbirine yapıştığı capaklanma ile başlar. Genelde tek gözde başlar , diğer göze de bulaşır. Aile bireyleri de risk altındadır. Ellerin bol bol yıkanması , evin bol bol havalandırılması , ortak havlu kullanılmaması ve yakın temastan kaçınılması gerekir. Virüsün hastalık gücü yüksek ise ve tedavi düzenli olmaz ise virüsün toksinine bağlı olarak gözün on tabakası korneada presipitatlar birikir ve görmeyi sıkıntıya sokar . Korneadaki epitelyal depozitlerin iyileşmesi bir kaç ayı bulabilir . Halk sağlığı açısından enfeksiyonlardan korunmada bol bol el yıkanması önemlidir .
DİYABETTE OZON'UN ETKİSİ
Ozon hücre içindeki metabolik yolları aktive ederek şekerin hücre içine girişini arttırır. Böylece hem kan şekeri düşmüş olur , hem de hücre içine giren şeker hücrenin enerji ihtiyacını karşılar. Şeker hastalarında kanda artan şeker Hemoglobine bağlanır, glikolizehemoglobin , HbA1c bu sebeple diyabet hastalarında artar. Hemoglobinin görevi dokulara oksijen götürmektir. Kanda artmış HbA1c doku harabiyetini gösterir. HbA1c'nin artması dokularda oksijen açlığına sebep olur. Ozon hücre içine giren oksijen miktarını arttırdığı için dokudaki oksijen azlığı gider ve kan şeker düzeyi de regüle olur. Önemli olan ileri evre şeker hastası olmadan hücre metabolizmasına destek amaçlı yıllık kürler şeklinde ozon tedavisi almaktır. Erken evre diyabet tanısı almış olan hastalarda ozon tedavisi ile insülin ve ilaç kullanımı bile olmamakta , ileri evre diyabet hastalarında kullanılan ilaç dozları azaltılmakta. Unutmamamız gereken kullandığımız her ilacın da bir yan etkisi olduğu .
Hatta yıllık kürler şeklinde kendimize ozon tedavisi yaptırarak metabolizmamızı hızlandırmak, kan şekeri ve kan dolaşımını regüle etmek , immun sistemi güçlendirmek , enfeksiyon ve allerjilere karşı direnç kazanmak yoluyla da dinç ve sağlıklı kalabilmek elimizde .Yıllık kürler bize doping etkisi yapar ve sporcularda da ozon doping amaçlı kullanılmaktadır. Yaşamın getirdiği iş yükü ve stressden korunmak , yoğun çalışma hayatından sonra emeklilik döneminde dinç kalabilmek için kendinize yatırım yapmanız dileğiyle... Dr. Mehtap Üçkardeş Abay
doktorlar neden lazer olmuyorlar? diye bir kanı var?
Bu kanı nasıl gelişmiş ?? ama bizim ülkemizde böyle bir söylenti var .Biri söylemiş öyle devam etmiş. Zaten lazer öncesi uygunluk muayenesi yapılır, eğer kişinin gözü uygunsa ve sosyal anlamda yaptığı iş ve çalışma koşulları (masa başı çalışan, dış ortamda ya da gece çalışan gibi) da uygunsa lazer cerrahisi kişinin isteği doğrultusunda önerilir. Üstelik merkezimizde bir çok meslek grubuna sahip kişilere yapıldığı gibi farklı branşlardan bir çok doktorluk mesleğini icra eden kişilere de lazer cerrahisi yapıldı. Lazer uygunluk muayenesine gelen bir çok kişi de her zaman lazer cerrahisine uygun değil. Bir kişinin gözü uygun ama yaşı 45 , gözlük numarası da -1,50. Böyle bir hastaya da gözü uygun olduğu halde önermiyoruz.Neden? Çünkü hasta yakın gözlük takma çağına gelmiş, -1,50 düzeltilirse hemen yakın gözlük takmaya başlar.Bir çok doktor rutin kontrollerini bile çoğunlukla yaptırmaz . Neden ? İşin çok içinde kendisine zaman ayıramamaktan ve mesleğinde hep başkalarını düşünmesi öğretildiği için ? İngiltere'de Onkolog doktorlara eğer kanser olurlarsa kemoterapi alıp almayacakları ile ilgili bir anket yapılmış. Sonuç çok büyük çoğunlukla kempoterapi uygulatmam olmuş . Bu sonuç bu durumdaki tüm hastaların tedavileri ile ilgili kararları üzerinde ne kadar etkili olabilir. Sonuçta bizim tavsiyemiz göz doktorunuzun yapacağı uygunluk muayenesi ve sonrasında doktorunuzun size vereceği bilgiler ışığında alacağınız karar ile hareket etmeniz yönünde olacaktır.
Göz Tansiyonunda görme kaybı görme alanında daralma ile başlar
Artık glokom denince '' Göz Tansiyonu'' hastalığı olduğunu bir çok kişi öğrendi. Ya kendisinde ya ailesinde ya da çevresinde bu hastalığı daha çok duyar oldu. Evet Göz Tansiyonu hastalığında göz basıncının artması başlangıçta göz içinde yan taraftaki sinirleri etkilediği için hastalar erken evrede görme kaybını ve görme alanı daralmasını farketmiyorlar. Mesela trafikte karşıdan karşıya geçerken ya da araç kullanırken aynalara baş çevirerek hakim olmaya başlarken farkediyorlar . Tabii bu aşamada göz sinirlerinin yarısından fazlası zarar görmüş demektir. Göz Tansiyonu bu anlamda sinsi bir hastalık ama ömür boyu kullanılan göz damlaları ile görme alanı daralması ve görme kaybı önlenebilir . bu açıdan her hastalıkta olduğu gibi erken tanı çok önemlidir. Ve ne yazık ki göz tansiyonu hastalığı herhangi bir belirti vermez ağrı gibi basınç artışı gibi .... Bu sebeple özellikle 40 yaşından sonra yılda bir göz muayenesi önerilir.
Estetik yaptıran ünlüler
Geçtiğimiz yıllarda estetik ameliyatları yaptırarak güzelliğine güzellik katan ünlüler
En Popüler Estetik Uygulamaları
Artık yoğun cerrahi uygulamalar, Soft Surgery dediğimiz cerrahi olmayan uygulamalara yerini bırakmaktadır. Dolgu Uygulamaları , Örümcek ağı , İp Askı Uygulamaları uygulamaları gibi.
BİLGİSAYARDA DOĞRU OTURUŞ ŞEKLİ
Göz sağlığımız için #bilgisayar kullanıcılarına #TalyaTıpMerkezi#GözPolikliniği'nden uyarılar...
S.M.I.L.E TEDAVİSİ
Kişiye özel 3. Kuşak bıçaksız lazer teknolojisiyle uygulanan tedavi yöntemidir.Excimer lazer teknolojisiyle uygulanan ablasyon tedavisi yerini 3.Kuşak Visumax Femtosaniye lazer ile uygulanan lentiküler lazer tedavisine bırakıyor.Excimer lazer tedavisinde sık kullandığımız , Lasik tedavi yönteminde, kornea yüzeyinde oluşturulan kapakçık (flep),sonrası altta kalan kornea traşlanarak ablasyon tedavisi ile mevcut numara düzeltiliyordu.
GÖZ KAPAĞINDAKİ ŞİŞLİK
Göz kapağındaki şişlik Arpacık ya da Şalazyon şeklinde olabilir.Halk arasında Arpacık daha çok bilinir ve halk dilinde İt dirseği olarak adlandırılır.Arpacık ;kapak kenarı yerleşimli olup,ağrılı ve kırmızı şişlik şeklindedir ,kirpik dibi iltihabı (blefarit) olanlarda daha sık olup bakteriyel sebepli iltihaplanmadır,genellikle dışa uç verir ve daha kolay iyileşir.