Katarakt
Saydam olan göz merceğinin bulanıklaşarak saydamlığını yitirmesi durumudur. Normalde şeffaf olan merceğin göz bebeğinden yansıması siyah refle verirken, saydamlığını yitiren kataraktlı mercekte göz bebeğindeki refle opak - beyaz bir hal alır. Kataraktın kelime anlamı çağlayan yani hızla aşağı akan su anlamına gelmektedir.İlk yüzyıllarda kataraktın ilerlemesiyle belirginleşen bu beyaz refleye , katarakt gelişiminin hızla akan suyun aldığı renge benzetilmesi sebebiyle katarakt adı verilmiştir.Tabii artık katarakt ameliyatları katarakt çok olgunlaşmadan yapıldığı için dışarıdan o kadar beyaz gözükmese de katraktlı gözün daha mat baktığını dışarıdan fark edebilirsiniz.
Toplumda yaygın olarak "göze perde inmesi" şeklinde tarif edilen katarakt hastalığının en sık sebebi, gözün yaşlanması yani yaşlılıktır. Ancak Antalya'da güneşin her mevsim olması ve daha dik gelmesi sebebiyle güneşe bağlı olarak erken yaş kataraktlarıyla da biz Talya Tıp Merkezi Göz Kliniği'nde erken yaş katarakt olgularına çok sık rastlamaktayız .
Kataraktın yaşlılık dışında diğer sebepleri,
- Diyabet(şeker)hastalığı
- Konjenital (doğuştan) katarakt hastalığı,
- Kortizon kullanımı,
- Sistemik hastalıklara bağlı metabolik kataraktlar
- UV güneş ışınları,
- Göz travmaları ,
- Beslenme,
kataraktın diğer sebepleri arasındadır.
Kataraktın gelişimi, kişilere göre farklılık göstermektedir. İki göz arasında bile katarakt derecesi olarak farklılık görülebilmektedir.
Yaşlılık kataraktı, yıllar içinde ilerleyebilir. Ancak yine de kataraktın derecesi ve gelişimi kişilere bağlı olduğundan ilerleme hızı ile ilgili kesin ve genel bir söylemde bulunma doğru değildir.
İyi beslenme ile katarakt oluşumu engellenebilir mi?
Yeşil sebzeler lahana ,ıspanak,brokoli gibi besinlerde karotenoid,lutein,zeaksantin pigmentleri bulunur ve bu pigmentler Ultraviyolenin mavi ışınlarından göz merceğini ve retinayı korurlar.Bu sebeple Akdeniz diyetinin önemi de ortadadır.
Katarakt hastalığının kesin tanısı ve seyri göz doktorunun detaylı muayenesi sonucunda ortaya çıkabilir. Yapılan göz dibi muayenesinde görme azlığının sadece katarakta bağlı olup olmadığı tespit edilir. Retinada veya optik sinirdeki bir hastalık da görme azlığına sebep olabilmektedir. Eğer retina tabakasında problem yoksa hastanın katarakt ameliyatı sonrası görmesi eski görme keskinliği değerlerine ulaşır.
Kataraktın tek tedavisi cerrahidir. Ameliyatla katarakt alınıp yerine yeni mercek konulur. Ancak katarakt başlangıç katarakt ise katarakat ameliyatı yerine gözlüğün değişmesi de yeterli olabilecektir.
Katarakt ameliyatının zamanlamasıkatarakt ameliyatının başarısı açısından önemlidir.Kataraktın ilerlemesiyle oluşan görme kaybı kişilerin günlük ya da mesleki gereksinimlerini engelleyecek duruma gelmiş ise göz doktorunun da onayıyla ameliyat kararı verilir. Cerrahi için kataraktın çok olgunlaşmasını beklemek doğru olmadığı gibi başlangıç kataraktı da erkenden almak çok doğru değildir. Katarakt hastalarımıza tavsiyemiz görme keskinliği %40-50 değerlerine düşmüşse Kataraktın alınması yönündedir,hatta mecazi anlamda meyveyi ağaçtan ne erken ne de geç koparmayacağımız ile örneklendirilebilir.
Katarakt ameliyatı yapılmazsa ;
- kişi uzak ve yakın görme yetkisini tamamen kaybeder , görme sadece ışık algılama seviyesine düşebilir ,
- çok olgunlaşmış katarakt göz içi basıncını arttırarak kişiyi göz tansiyonu glokom krizine sokabilir
- katarakta bağlı kişinin göz dibi seçilemeyeceği için kişinin göz sağlığı riskli hale gelir , özellikle şeker ve hipertansiyon ve sarı nokta hastaları için göz arkası muayeneleri çok önemlidir .
- özellikle çocukluk çağı kataraktlarında katarakt ameliyatı yapılmazsa çocukta kalıcı göz tembelliği gelişir
Kataraktın katarakt ameliyatından sonra tekrar oluşması mümkün değildir , hastaların çoğunluğu bu soruyu sormaktadırlar . Halk arasında katarakt ameliyatı sonrası katarakt olarak bilinen durum kataraktın yeniden oluştuğu anlamına gelmez . Katarakt ameliyatı sırasında göz içine konan lens kataraktın boşaltıldığı kapsül içine konulur . Bazı hastalarda arka kapsül saydamlığını yitirir bu durum da YAG lazer kapsülütomi ile tedavi edilir .
Son yıllarda teknolojik gelişmeler Göz içi Lens Teknolojisinde de çığır açmıştır . Göz içi lensleri ; Monofokal sadece uzak , Multifokal uzak-yakın , Trifokal uzak,orta,yakın görüş göz için lensleri olarak gelişim göstermiştir .
Katarakt ameliyatı sırasında göz içine yerleştirdiğimiz göz içi lensleri(mercekleri) son teknolojik gelişmelerle artık uzak görmeyi düzeltmenin yanı sıra MULTİFOKAL GÖZ İÇİ LENSLERİ ile uzak-orta -yakın görmeyi de sağlayabilme yanında astigmatı da düzeltebilme özelliğine sahiptirler.Multifokal göz içi lensleri hastalarımızın yaşam standartları ve konforları da artmaktadır.
Katarakt ameliyatı sırasında göz içine yerleştirdiğimiz tüm lensler ömür boyu kullanılabilir.
Göz bölümüne geri dönmek için tıklayınız .