Kuru Göz Nedir ?
Kuru göz; Göz yaşı bezinin çeşitli, sebeplerle gözyaşı üretemediği ya da gözyaşının normal kimyasal içeriğinin bozulmasına sebep olan durumlar neticesinde gözlerin klinik belirtiler veren bir göz hastalığıdır. Kuru göz bir enflamasyondur , bir yangıdır , oto-immun bir hastalıktır. Keratokonjuktivitis Sicca olarak ta adlandırılır .
Kronik hastalıkların , Oto-immun hastalıkların pik yaptığı günümüzde Kurugöz hastalığı da pik yapmış durumda .Özellikle Kollajen Doku Hastalıkları; Sjögren , Skleroderma, Lupus, Romatoid Artrit gibi hastalıklarda göz yaşı bezi tutulumu da olduğu için bu hastalıklara Kurugöz hastalığı da eşlik eder.
Bir de günümüzde cep telefonlarının , bilgisayarların çok kullanılması , klimalı ortamlarda çok bulunulması da çevresel faktörlere bağlı kuruyan göz hastalarını da arttırdı. Ayrıca az uyku , kullanılan Antidepresanlar, Antihistaminik gibi ilaçlar da gözlerde kurumaya sebep olur . ve çeşitli sebeplerle göz yaşı bezinin tutulması sonucu gelişir.
Göz yaşı miktarı 5 mm den az ise bu olgulara Kurugöz Sendromu denir. Tedavi edilmediğinde görme kayıplarına kadar giden bir hastalıktır
Gözümüzün kornea tabakasına oturan gözyaşı film tabakamız; Su,müsin ve yağ tabakadan oluşur. Göz yaşının devamlı bazal salgısı vardır, gözümüzün nemli ve temiz olmasını sağlar ve gözümüzü enfeksiyonlardan korur. Göz yaşı film tabakasındaki homojenite bozulduğunda kornea yüzeyine tutunan göz yaşı film tabakasının tutunma süresi kısalır, bu süre BUT (BreakUpTime) olarak adlandırılır. Gözün tahriş olması mesela soğan , duman ya da toksik kimyasallar gibi durumlarda refleks göz yaşı oluşur ama su oranı yüksek yağ içeriği azdır.
Kurugöz hastalarında da refleks salgı çok olur. Kuru göz tanısı konulşan hastaların çoğu benim gözlerim çok sulanıyor ben de nasıl Kurugöz olur ? Der. Çünkü bu gözün refleks salgısıdır içeriğinde yağ içermediği için göze tutunamaz ve gözü besleyemez.
Göz bölümüne geri dönmek için tıklayınız .