Yumurtalık Kanseri
Yumurtalıklar, her kadında karının sağ ve sol alt bölgesinde yerleşmiş, 3 - 4 cm. uzunluğunda iki adet bezdir. Yumurtalar dişi üreme hücreleridir ve yumurtalıklarda saklanırlar. Bir kadının hayatı boyunca sahip olduğu yumurtaların hepsi yumurtalıklarda mevcuttur ve burada korunur. Ergenlik döneminde olgunlaşan bu yumurtalar her ay bir tane olmak üzere rahime bırakılır.
Yumurtalık kanseri nedir?
Yumurtalık kanserine yol açan tümörler, yumurtalıklarda normal dışı çoğalan ve kötü huylu olarak tabir edilen hücrelerden oluşmaktadır. Anormal hücrelerin çoğalması durdurulmadığı zaman kansere yol açabilmekte ve organın işlevini kaybetmesine neden olmaktadır. Erken tanı ile tedavi edilebilen bir kanser türüdür.
Yumurtalık kanseri belirtileri nelerdir?
Yumurtalık kanserinin belirtileri oldukça geç dönemde ortaya çıktığı için erken tanısı oldukça zor olmaktadır.
Bu kanser türünün dış belirtileri şu şekilde olabilir:
- Yoğun vajinal kanama,
- Şiddetli ağrı,
- Sürekli tokluk ve şişkinlik hissi,
- Kabızlık,
- Bulantı
- Kilo kaybı
Bu gibi durumlar görüldüğünde vakit kaybetmeden bir doktora başvurulmalıdır.
Yumurtalık kanseri nasıl teşhis edilir?
Öncelikle yumurtalıklarda oluşan tümörler doktor muayenesi ve ultrason ile teşhis edilebilmektedir. Bunun yanı sıra kan tahlilleri ile de tümörün varlığı doğrulanabilmektedir. Yumurtalıklarda tespit edilen tümörlerin iyi veya kötü huylu olup olmadığının anlaşılmasının kesin yolu ameliyat ile alınması (biyopsi) ve parçanın patalojik olarak incelenmeye gönderilmesidir.
Yumurtalık kanseri nasıl tedavi edilir?
Kanser teşhis edildiğinde öncelikli olarak cerrahi operasyon ile tümor alınır. Kanser hücrelerinin yayılım durumuna ve etkilediği bölgeye göre rahim, yumurtalıklar ve tüpler de alınabilir.Operasyon sonrasında ise hastanın yaşına ve sağlık durumuna göre kemoterapi ve radyoterapi tedavilerine başlanır.
Kadin Dogum bölümüne geri dönmek için tıklayınız .