Gebelikte Kilo Kontrolü
Şişmanlık, vücudun kullanabileceğinden daha fazla yağ ve enerji depolaması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Sağlıklı bir yaşam için ideal kilomuzda olmaya gayret etmeliyiz ve bu biraz da bizim elimizde.
Hamilelik süreciyle beraber ruhsal ve fiziksel olarak pek çok değişimler yaşanır. Hamilelikte çoğu kadının aklına ilk gelenlerden biri de alınacak olan kilolardır. Bebeğinizin sağlıkla büyüyüp gelişmesi, sizin de rahat bir hamilelik dönemi geçirmeniz için yediklerinize dikkat etmeniz gerekmektedir.
Hamilelik süresince ve doğumdan sonra yapılacak düzenli doktor ziyaretleri, hem sizin kilo durumunuz, hem de bebeğinizin sağlığı için gereklidir.
Gebelikte kilo kontrolü için ne yapılmalıdır?
Haftada bir, sabah aç karna, aynı tartıyla tartılmanız ve kilo durumunuzu bir deftere not etmeniz, gidişatınızla ilgili bilgiyi verecektir. Normal kiloda olan annelerin gebelik süresince 10-12 kilo, hamilelik öncesi kilolu olan anne adaylarının, doktorlarının başka bir önerisi yoksa 8-10, zayıf gebelerin ise yine doktorlarının başka bir önerisi yoksa 15 kilo civarında almaları beklenmektedir.
Normal kiloda olan bir anne adayının;
Birinci 3 ay her hafta ortalama 400 gram, İkinci 3 ay her hafta ortalama 250 gr, Üçüncü 3 ay her hafta ortalama 400 gr, şeklinde kilo artışı yaşaması tavsiye edilir.
İdeal bir gebelik döneminde alınan kilolar ve dağılımları şu şekildedir:
- Bebek için 3.500 gr
- Plasenta için 700 gr
- Amniyon sıvısı 800 gr
- Uterusun (rahim) büyümesi 900 gr
- Meme dokusu artışı 400 gr
- Kan hacmindeki artış 1.250 gr
- Dokulardaki su artışı 1.250 gr
- Annedeki yağ dokusu artışı 3.200 gr
- Toplam olarak ortalama 12.000 gr
Görüldüğü gibi gebelikte alınan kiloların ancak üçte biri yağ dokusundaki artışa bağlıdır. Bu nedenle beslenme düzeninde yağlı yiyeceklerden ziyade sağlıklı yiyeceklere yönelmek önemlidir.
Doğum sonrası kilo verme düzeni nasıl oluşur?
Doğumdan sonra bebekle ve su kaybıyla beraber yaklaşık 8 kilo kaybedilir. Gebelik döneminde 12,5 kg alan bir anne, doğumdan iki hafta sonra gebelik öncesi kilosuna göre yaklaşık 4-4,5 kg daha fazladır. Daha sonra doğum sonrası 6. aya kadar 2,5 kg daha verilir. Ancak gebelik boyunca alınan kilolar ne kadar fazla ise sonradan vermek de o kadar zorlaşacaktır. Sizi çok zorlamayacak hareketler ve düzenli yürüyüşlerle biriken kiloları daha hızla atabilirsiniz. Doğum sonrası fazla kiloların verilmesi amacıyla diyete başlamak için 6. ayın bitmesini beklemek, daha doğru olacaktır.
Her zaman söylediğimiz gibi her hamilelik farklıdır. Bu nedenle sizin için en doğru beslenme önerileri için doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.
Kadin Dogum bölümüne geri dönmek için tıklayınız .