Serviks Kanseri ve Aşısı
Kadın üreme organlarından "rahim ağzı" organı olan "serviks" (cervix, cerviks) rahim ile vaginanın birleştiği bölge olup rahmin alt bölümünü içerir. Vaginadan bakıldığında vaginanın sonunda bir yarım küre şeklindedir.
Merkezindeki kanal (servikal kanal) aracılığı ile rahim içi boşluk vagene açılır. Bu boşluktan da adet kanı dışarı atılır.
Serviks kanseri (servikal kanser) nedir?
Rahim ağzı organından gelişen kanserlere "serviks kanserleri", "serviks ca (cervix ca)" veya "servikal kanserler" adı verilmektedir.
Serviks kanserleri (servikal kanserler) ne sıklıkta izlenmektedir?
Rahim ağzı yani "serviks kanserleri" veya "servikal kanserler" kadın üreme sistemi kanserleri arasında ikinci sırada görülmektedir.
Serviks kanserleri çoğunlukla 35-55 yaş arası kadınlarında görülmektedir.
Dünyada her yıl yaklaşık 500 bin kişi serviks kanserine yakalanmakta ve bu yakalananların yarısı ölmektedir. Türkiye'de ise günde 2 kadın serviks kanserinden hayatını kaybetmektedir.
Serviks Kanserini Başlatan Unsur Nedir?
Serviks kanserini başlatan en önemli neden cinsel yolla bulaşan bir virüs olan HPV (İnsan papilloma virüsü) 'dür. HPV enfeksiyonları tüm dünya ile birlikte ülkemizde de artmaktadır.
HPV oldukça bulaşıcı, yaygın ve belirti göstermeyen bir virüstür. Bazı tipleri özellikle çok tehlikelidir. Genital bölgelerde siğiller ve çeşitli kanserlere neden olabilirler. Dünyada her 10 kişiden 1'inde HPV bulunmaktadır. Her 10 kadından 8'inin 50 yaşına kadar HPV ile enfekte olacağı tahmin edilmektedir. HPV bulaşması için deri teması yeterli olup cinsel ilişki şart değildir. Genelde belirti göstermez. Çoğu kadında HPV enfeksiyonu kendi kendine temizlenir. Eğer vücut temizleyemezse anormal hücreler oluşabilir. Ve bunlar kanser öncesi lezyonlara, kanserlere ve genital siğillere dönüşebilirler. Tüm vaginal kanserlerin % 65'ine vulva kanserlerinin % 42'sine, anüs kanserlerinin % 95'ine HPV neden olur. Her yıl 30 milyon kadında genital siğiller görülür.
HPV enfeksiyonundan korunmak için aşılanın
Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de de 2 tip HPV aşısı vardır. Her iki aşı HPV tip 16 ve 18'e bağlı rahim ağzı kanseri ve ilgili lezyonları önlemede yüksek etkinlik göstermektedir.
9-26 yaş arası genç kızlarda ve kadınlarda HPV tip 6-11, 16-18'e bağlı rahim ağzı kanseri, vaginal kanser, vulvar kanser ve ilgili kanser öncesi lezyonlar ve genital siğiller önlenmesi için aşılanma yapılmaktadır. Her iki aşı toplam 3 doz şeklinde yapılmaktadır.
Bayanlar ilk cinsel ilişkilerinden 3 yıl sonra başlamak üzere her yıl düzenli smear yaptırmaları çok önemlidir. Bu durumda serviks kanserleri % 90 oranında erken dönemde yakalanabilmektedir. Smear kontrolleri kesinlikle ihmal edilmemelidir. Sonuç olarak serviks kanserleri, kanser öncü lezyonlar, genital siğiller, günümüz dünyasında ciddi bir halk sağlığı sorunudur.
HPV aşısı kliniğimizde yapılmaktadır.
Kadin Dogum bölümüne geri dönmek için tıklayınız .